logo

Island donio zakon o jednakim plaćama muškaraca i žena

cover image

Nova godina – nova pravila. Na Islandu je na snagu stupio zakon prema kojim se tvrtke obvezuje da za isti rad jednako plaćaju muškarce i žene. Time je ta europska zemlja postala prva država na svijetu koja je ozakonila ovakve mjere.


Od 1. siječnja na Islandu je na snazi novi zakon prema kojem je ilegalno plaćati muškarce više nego žene. Jedan od glavnih razloga za taj zakon je i taj da su gotovo polovica zastupnika u islandskom parlamentu žene, javlja International Business Times.

Vladini uredi i privatna poduzeća koja zapošljavaju najmanje 25 osoba, dužni su pribaviti certifikate o politici jednakih plaća ili će platiti kaznu.

Iako slične propise imaju Švicarska i američka savezna država Minnesota, Island je prva država na svijetu koja je ovo pravilo ozakonila i načinila ga obveznim. Island je već ranije, kada je najavio borbu protiv nejednakih plaća, napomenuo da tu vrstu nejednakosti želi iskorijeniti do 2022. godine.

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma 2017. o globalnoj nejednakost plaćanja kod spolova, Islandu je, u usporedbi s ostalim državama u svijetu, na prvom mjestu po jednakosti i to već devet godina za redom. Nakon Islanda slijede Norveška, Finska i Švedska.

''Jednaka prava su ljudska prava. Moramo se pobrinuti da muškarci i žene uživaju jednake prilike na radnom mjestu. Naša je odgovornost da poduzmemo svaku mjeru kako bismo to postigli'', rekao je islandski ministar za društvene odnose Thorsteinn Viglundsson.

Ovaj su zakon podržale sve parlamentarne stranke. ''Zakonodavstvo je mehanizam koji osigurava da svaka radna organizacija evaluira svaki posao koji se radi, a potom dobije certifikat nakon što se ustvrdi da muškarce i žene plaćaju jednako'', rekla je Dagny Osk Aradottir Pind, članica odbora za prava žena na Islandu.

Na Islandu već postoji zakon u kojem najmanje 40% žena mora biti u odborima tvrtki. Također, jednaka su porodiljna prava za muškarce i žene. 


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća