logo

Čak 45% ispitanika na razgovoru za posao pristat će na plaću nižu od očekivane

cover image

Iako postoji cijeli niz razloga zbog čega želimo raditi za određenu tvrtku, nije tajna da će plaća sukladna očekivanjima kandidatima biti visoko na listi prioriteta.

A kako to izgleda kada na razgovoru za posao počnu pregovori o plaći, MojPosao je istražio u anketi provedenoj na više od 1600 ispitanika.

Čak 45% ispitanika spremno je pristati na plaću koju im poslodavac ponudi, čak i ako je niža od očekivane. Iako nisu zadovoljni time, ispitanici tvrde da 'nemaju izbora' ili pak pristaju na nižu ponudu nadajući se da će plaća s vremenom i premašiti njihova očekivanja.

„Mislim da je u Hrvatskoj mogućnost pregovaranja o visini plaće rijetka i da bi za većinu poslodavaca takvo pitanje bilo kraj razgovora“, kaže jedan od ispitanika, dok jedna ispitanica otkriva pravi razlog zbog kojeg prihvaća ponudu nižu od očekivane: „Zaposlena sam, imam barem nekakva primanja, a onda ću lakše tražiti novi posao“.

Nešto manje ispitanika (33%) pregovarat će dok ne postignu željenu plaću, a ukoliko im to ne pođe za rukom neće prihvatiti posao. To su uglavnom ispitanici koji imaju posao i spremni su ga promijeniti u ime veće plaće.

„Uvijek treba pregovarati, a naročito ukoliko mislite da posjedujete sve kompetencije ili bar većinu od onih koje poslodavac traži“, smatra jedan od ispitanika, a drugi tvrdi da nikada ne bi smjeli pristati na plaću koja nas podcjenjuje te savjetuje: „Ukoliko misliš da vrijediš 10 eura po satu, nikako ne pristaj na osam, a 9 eura prihvati ukoliko ti se obeća da ćeš s vremenom dobiti 10 eura po satu“.

Najmanje će ispitanika (22%) pokušati pregovarati, ali ukoliko ne postignu željenu ponudu tj. plaću, pristat će na nižu. Ispitanici će uglavnom pristati na nižu ponudu ukoliko posao sam po sebi ima niz drugih prednosti.

„Ako je razgovoru o plaći prethodio uspješan dogovor oko svih ostalih uvjeta, pristat ću na nižu ponudu“, objašnjava jedan ispitanik dok drugi kaže da će pristati na nižu ponudu 'ukoliko je radna okolina zdrava i bolja od prethodne'.

Plaća na razgovoru za posao ne mora biti iznenađenje. Provjerite kolika primanja možete očekivati s obzirom na (željeno) zanimanje i svoje kvalifikacije putem servisa MojaPlaća.


Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća