logo

4 stvari koje tražitelji posla stvarno ne vole

cover image

Razgovor za posao nije jednostavan, ponekad i zbog ovih stvari.


Ispitivači ponekad nenamjerno izluđuju kandidate već na samom početku selekcijskog postupka. Inc. donosi 5 stvari koje posloprimce uvjerljivo najviše smetaju.

1) Iscrpna online prijava

Prijavljujete se na oglas za posao. Koliko vam vremena to oduzima? Pola sata? Sat vremena? Jeste li riješili sve upitnike, popunili sva polja, ali zbog jednog podatka koji ste zaboravili unijeti sada cijeli postupak morate ponoviti? Nije loše kada poslodavac traži da ispunite upitnik prilikom prijave na oglas međutim, ukoliko se upitnik sastojim od tridesetak detaljnih pitanja, čak i oni najkvalificiraniji mogu izgubiti interes.

2) Recite mi sve o sebi (ali ja neću učiniti isto)

Ovo se najviše vidi prilikom razgovora o plaći. Mnogi poslodavci žele saznati sve o tome koliko ste bili plaćeni kod prethodnih poslodavaca, ali istovremeno ne žele reći koliku plaću vam misle ponuditi ukoliko vas zaposle.

Prava je istina da su vaše prethodne plaće vaša privatna stvar i niste dužni odgovoriti na to pitanje. Kada vas pitaju kakvu ste plaću imali, jednostavno možete odgovoriti da ste upoznati s prosječnom plaćom za posao zbog kojege ste sada na razgovoru, te da su vaša očekivanja unutar tih okvira (u ovome vam može pomoći servis MojaPlaća).

3) Tišina

Prilikom prijave na oglas obično dobijete automatski odgovor da je vaša prijava zaprimljena. Međutim, jednom kada ste odradili razgovor za posao i čekate konačnu odluku, šutnja je u najmanju ruku krajnje nekulturna. Svatko ima pravo dobiti povratnu informaciju, posebno nakon ozbiljnog poslovnog sastanka, a razgovor za posao drugo i nije.

Čak i kada tvrtka prolazi kroz značajne promjene, nepredvidive situacije i velike projekte, naprosto nema opravdanja za poslodavce koji nisu obavijestili kandidate o završetku natječaja i svojoj odluci.

4) Preveliki fokus na 'savršenog kandidata'

Svi mi težimo savršenstvu, ali slika koju imamo u glavi obično u stvarnosti ne postoji. Barem ne u identičnom obliku. Stoga je velika greška kada poslodavci imaju krute stavove po pitanju toga što očekuju od kandidata i nisu voljni pristati na zapošljavanje osobe koja 'u dlaku' ne ispunjava ta očekivanja. Iako je dobro inzistirati na određenim vještinama, kandidat koji nije slika i prilika vizije 'idealnog kandidata' ne mora biti ništa lošiji izbor. Poslodavci koji očekuju 'nemoguće' obično završe tako da natječaj za jedno radno mjesto ponavljaju i do nekoliko puta. Naravno, svaki put bez uspjeha. Dobro je tražiti 'odlične', ali ne i 'savršene' kandidate.

Izvor: Inc.





Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća