logo

3 stvari koje poslodavac želi znati o vama

cover image

Što nudim, što ću učiniti za vas, što želim od vas...


Zvuči jednostavno, ali prava je umjetnost znati ponuditi pravu vrijednost za novac i dobiti taj posao. Stoga ćemo proći ova tri kriterija i njihovo značenje:

1) Što vam nudim...

Primjećujete da prva natuknica ne glasi "Što znam". Poslodavca ne zanima što znate. Zapravo, vaše znanje nema previše veze s time hoćete li odgovarati poslodavcu ili ne.

Naime, prava vrijednost krije se u onome što možete učiniti za svog poslodavca, bilo da je u pitanju povećanje prodaje, sposobnost privlačenja novih kupaca, porast posjećenosti i sl. Mnogi ljudi griješe jer misle da je njihovo znanje jedino što se broji. Pritom zaboravljaju da to znanje mora biti stavljeno u funkciju: reci mi što ćeš učiniti s tim svojim znanjem kako bi pomogao meni?

Vaše radno iskustvo, stupanj obrazovanja i slično pritom ne moraju igrati presudnu ulogu. Presudan je vaš stav i jasna predodžba toga što poslodavcu nudite.

2) Što ću učiniti za vas...

Ovo je zapravo demonstracija vašeg entuzijazma, a odnosi se na ovo radno mjesto. Postoji mnogo načina kako ga izraziti: možete to učiniti već i u molbi za posao ili tijekom telefonskog intervjua. Važno je biti pozitivan. Trebala bi vas veseliti ideja da radite taj posao, inače vas poslodavac nema razloga zaposliti.

Koliko god bilo teško zadržati pozitivan stav, imajte na umu da poslodavac ne želi kandidata koji će mu tijekom razgovora kukati o teškoj situaciji na tržištu rada. Budite uvjereni da je poslodavac itekako svjestan teške situacije danas, međutim trenutno su mu u fokusu druga pitanja. Npr. kakva ste osoba? Kako ćete se uklopiti među ostale kolege? Jeste li mu simpatičniji od one Petre s kojom je razgovarao prije vas?

Pokažite najbolje od sebe, a ako vam to ne polazi za rukom pokušajte iskoristiti maštu: zamislite da umjesto na razgovor za posao dolazite u tvrtku na svoj prvi radni dan. Ili, pokušajte zamisliti da niste kandidat za posao već vlasnik tvrtke te da ste s ovim poslodavcem došli pregovarati kao ravnopravan partner o nekom obliku poslovne suradnje. Ukoliko uspijete zamisliti neki od tih scenarija, razgovoru za posao možete pristupiti ležernije, a to samo u prijevodu znači da ćete biti onakvi kakvi stvarno jeste: ugodna i pozitivna osoba. Imajte na umu da je vaše loše raspoloženje samo odraz trenutnog stanja i da to niste vi. Prema tome, zbog čega bi vas poslodavac vidio u takvom izdanju?

3) Što želim od vas...

Tijekom razgovora za posao imajte na umu da je važno uvjeriti poslodavca da ste zainteresirani za ovaj posao. Kada dođete u priliku postavljati pitanja, neka ona budu o radnoj poziciji, ali i o sljedećim koracima.

Pritom ne mislimo na pitanje o plaći i beneficijama. Budite sigurni da posao nećete dobiti prije nego što porazgovarate i o toj temi, ali dozvolite da ju poslodavac sam inicira. Poslodavci vole kandidate pitati kakvu plaću očekuju. I upravo ovdje kandidati nerijetko griješe u odgovoru.

Pitanje o plaći je delikatno jer nikad ne znate koji je iznos previsok, a koji nerealno nizak za pojmove tog poslodavca. Ipak, jedno je sigurno: nemojte reći da prihvaćate bilo kakvu ponudu jer na taj način poslodavcu šaljete poruku da namete inicijative, niste svjesni koliko vrijedite i najgore od svega, pasivni ste što znači da se niti u poslu od vas ne mogu očekivati inicijativa i doprinos.

Jednako tako, nemojte se 'izvlačiti' na privatnu obiteljsku situaciju. U trenutku kada pokažete ranjivost, bacili ste u vodu sve dobro što ste tijekom razgovora za posao pokazali. Nijedan poslodavac ne želi biti vaše privremeno rješenje dok ne naiđe nešto bolje.

Očekujete li pak previše novca iz sličnih razloga (imate kredit, morate uzdržavati obitelj i sl.) efekt će biti isti. Poslodavca vaša privatna obiteljska situacija ne mora zanimati niti je to kriterij prema kojem se određuje visina plaće.

Stoga, kako se ne biste našli u nezgodnoj poziciji i 'uprskali' razgovor za posao koji je do ove točne išao dobrim smjerom, informirajte se o plaći svog željenog posla kroz kompletno izvješće za posloprimce na  servisu MojaPlaća za svega 30 kuna. 

Sažetak:

Poslodavce će uvijek najviše zanimati što vi možete učiniti za njih. Zapravo ih ne zanima vaša prošlost, osim onog dijela koji pokazuje da ćete i njima donijeti korist. Jednako tako, ne zanimaju ih vaše privatne financijske konstrukcije i želje već pokušavaju među kandidatima pronaći osobu koja će biti njihov 'best buy' tj. pružiti im najbolji omjer kvalitete (vaše sposobnosti) i uloženog (vaša plaća).

Ipak, to nisu obeshrabrujuće činjenice. One vam samo pomažu da pojednostavite svoj nastup na razgovoru za posao i pošaljete poslodavcu jednu jasnu poruku: što možete učiniti za njega. U suštini, sve se svodi na to!

Izvor: Brazen Careerist





Usporedite svoju plaću

Besplatna personalizirana usporedba plaća.

Pristupite istraživanju plaća